Reklambloggen

februari 7, 2009

Är det lönsamt att vara etisk?

Filed under: Uncategorized — reklambloggen @ 10:32 e m

Frågar man konsumenter om det är viktigt att produkterna man köper är tillverkade på ett etiskt och miljövänligt sätt får man ofta svaret att det är mycket viktigt. Observerar man sedan vad människor köper visar det sig att det är många andra faktorer, inte minst priset, som är ännu viktigare. I Wall Street Journal refereras en undersökning där man frågat konsumenter om vad de skulle vara beredda att betala för ett pund kaffe. Konsumenteran var indelade i tre grupper som alla fick bedöma samma kaffe. En grupp fick veta att det var etiskt tillverkat, en fick veta att det var oetiskt  tillverkat och en fick ingen informtion alls om tillverkarens etik.

Det etiska kaffet värderades i genomsnitt till $ 9,71, det oetiska till $5,89 och det etiskt neutrala alternativet värderades till $8,31. Dvs 17% premium för etiskt och 29% lägre värde för oetiskt. Konsumenter som värderade etiken högre satte en högre premie på det goda alternativet och en större rabatt på det dåliga alterntivet.

Man kan diskutera reliabiliteten med tanke på den mänskliga egenskapen att vilja framhålla sig i bättre dager genom att ge mer politiskt korrekta svar, men det finns två tydliga slutsatser att dra:

1. Det går att lägga en betydande premie på etiskt tillverkade produkter och det finns mycket att förlora på att uppfattas som etiskt tvivelaktigt.

2. Det finns segment som är beredda att betala en ännu större premie för etiska produkter.

Hur stor är då denna effekt? Ska man kunna kvantifiera den på ett bra sätt måste man enligt mig använda conjoint analys eller ekonometrisk analys av faktisk försäljning med kontroll av pris, exponering m.m., men det är ju välkända metoder och långt ifrån omöjligt att genomföra. Resultaten indikerar att effekten är så stor att att den inte kan ignoreras.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Skapa en gratis webbplats eller blogg på WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: