Reklambloggen

september 14, 2009

Är geografisk härkomst ett viktigt varumärkesattribut?

Filed under: Uncategorized — reklambloggen @ 7:27 e m

Salem Baskin tar upp en intressant fråga om huruvida negativa aspekter av outsourcing förs över på varumärken, om den nationella härkomsten för ett varumärke är viktig eller ej?

Jag tror människor för över fördomar om länder och deras befolkning till varumärken. Det är ett gammalt skämt att himmelriket är där Tyskarna står för ordningen, Engelsmännen för humorn och Fransmännen för maten och att helvetet är där Fransmännen står för ordningen, Tyskarna för humorn och Engelsmännen för maten. Den typen av uppfattade nationella särdrag spiller över på varumärken på t.ex. bilar. Men i vilket land är bilen tillverkad? Mitsubishi och PSA (Peugeot och Citroën) delar på utvecklingen av Mitsubishi Outlander / Citroën C-crosser/ Peugeot 4007 där de tillsammans bidrar med olika delar. Komponenterna lär vara tillverkade av underleverantör runt om på jorden som i sin tur köper råmaterialet på en lika global marknad. Bilar är ett tydligt exempel, men samma sak gäller för en mängd olika företag. Människor bryr sig alltså om vilka länder de tror produkterna kommer från, vilket idag har mycket litet att göra med var de faktiskt kommer ifrån. (Om man nu kan säga att en produkt kommer från något specifikt land överhuvudtaget)

Salem Baskin menar att negativa aspekter av outsourcing, som att ökade transporter och upplevt utnyttjande av fattiga människor i tredje världen, spiller över på varumärket. Detta är mitt första argument för varför jag inte tror det.

Mitt andra är att även om människor vet att Nike tillverkar sina skor i sweatshops i sydostasien och tycker det är dåligt, får det ganska liten effekt på försäljningen. Även om människor i t.ex. fokusgrupper ofta framhåller hur samvetsgranna och miljömässiga konsumenter de är, brukar deras handlande säga något helt annat. Att köpa skor handlar främst om att uttrycka sin stil, att hitta snygga skor som är sköna och som man gärna syns i samt priset. Tillverkningsförhållandena tror jag kommer mycket långt ned på listan över faktorer som påverkar försäljningen. Det är en mänsklig paradgren att hantera vår kognitiva dissonans (att vi håller två principer som vi omöjligt kan kombinera) på diverse fantasifulla sätt. I arkebuseringspatruller lär man ladda ett vapen med lösa skott, så att alla skyttarna kan hoppas att just de sköt med lösa skott i händelse av ånger. Jag tror inte det är så svårt att rationalisera att man köpt ett par Nike, ”just de här skona är nog tillverkade någon annanstans”, ”det kanske är vidriga förhållanden för en Svensk, men för en Vietnames är det säkert det som gör att familjen får mat och barnen får gå i skolan” osv.

Det är inte fel eller fult, det är bara mänskligt.

Kommentera »

Inga kommentarer ännu.

RSS feed for comments on this post. TrackBack URI

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

Blogga med WordPress.com.

%d bloggare gillar detta: